Miben más az esztétikai fogászat?

Miben más az esztétikai fogászat 1

Sérül-e a fog a fogékszer felhelyezésekor és eltávolításakor?

A fogékszer felhelyezése során egyáltalán nincs szükség a fogak csiszolására, fúrására. Így az teljes mértékben kíméletes a fogakhoz. Bármikor eltávolítható, anélkül, hogy a fogakat megsértenénk.

Mit lehet tenni, ha letört egy darab a fogamból?

Ha letörik egy darab fogunkból többféle módszert közül választhatunk a pótlásra. Az, hogy melyik módszert választjuk, alapvetően a letört darab méretétől függ. Természetesen a legkíméletesebb módszerre törekszünk. Lehetőség van a letört darab visszaragasztására, ennek hiányában direkt fogfelépítésre. Nagyobb hiányok esetén szóba kerülhet porcelán héj, esetleg korona készítése.

Miben más az esztétikai fogászat 2

El lehet-e tüntetni a fogak közötti távolságot?

A fogak közötti hézagok megszüntethetőek direkt, vagy porcelán héjak alkalmazásával és természetesen fogszabályozással.

Érdemes kicserélni az amalgám fogtömést fényre kötő, esztétikus tömésre?

Az amalgám töméseket esztétikai okokból , allergia gyanúja esetén és szuvasodás esetén mindenképpen érdemes kicseréltetni. Nem szükséges eltávolítani a megfelelő széli záródású és esztétikailag nem zavaró helyen lévő amalgám töméseket.

Miben más az esztétikai fogászat 3

Mikor válik szükségessé egy fog gyökérkezelése?

A nagy, fogbél üreget is érintő szuvasodások és elhalt fogakat feltétlenül szükséges gyökér kezelni. A sokáig halogatott kezelés a fog elvesztéséhez vezet. Napjainkban a többgyökerű, nagyőrlő fogak gyökérkezelése hasonlóan sikeres mint, az egy gyökerű fogak gyökérkezelése.

Miért törnek le könnyebben a gyökérkezelt fogak?

Amikor egy fog gyökérkezelése szükségessé válik, a legtöbb esetben kiterjedt hiányokat találunk a fogban. Az így meggyengült fogak valóban könnyebben törnek, ezért sok esetben az ellenállóbb onlay készítése javasolt. Az onlay beborítja a fog rágófelszínét, így megakadályozza, hogy a fogból további darabok hasadjanak le.

Mi az előnye a fémmentes fogpótlásnak?

A fémmentes fogpótlások legnagyobb előnye, hogy egyáltalán nem tartalmaznak fémet, így megvalósítható a saját fogak természetes transzparenciája, ezáltal a saját fogakhoz megtévesztésig hasonló fogpótlások készíthetőek ilyen módon.

További nagy előnyük, hogy nem szabadítanak fel fém ionokat, így allergiától sem kell tartani.

Mi a különbség a direkt héj és a porcelán héj között?

Miben más az esztétikai fogászat 4

A direkt héj közvetlenül a szájban készül, nem igényli fogtechnikus közreműködését, így egyetlen alkalom alatt elkészül.

A porcelán héj esetén a fogorvos előkészíti a fogat, és lenyomat alapján fogtechnikai laboratóriumban készül el a héj. A porcelán héj elkészítése két alkalmat vesz igénybe, azonban nagyobb korrekciók elvégzésére is alkalmas.

Mi a különbség az Inlay és Onlay fogbetét között?

Az inlay kisebb kiterjedésű, leginkább egy fogtöméshez hasonlítható, azonban annál tartósabb tömésfajta.

Ezzel szemben az onlay a fog rágófelszínének egy részét, akár az egész rágófelszínt is beborítja. Így védi a fog meggyengült részeit a sérüléstől. Átmenetet képez a fogtömés és a korona között.

Miben más az esztétikai fogászat 5

Mikor van szükség fogbetétre?

Fogbetét (inlay/onlay) készítésére akkor van szükség, ha a fogból hiányzó darab egy egyszerű töméssel megbízhatóan már nem pótolható. Akkor is készítünk betétet, ha a páciens vállalja az anyagi ráfordítást és egyszerű fogtömés helyett, a tartósabb és ellenállóbb fog betétet választja.

Mi a fogbetét és a fogtömés közötti különbség?

A fogtömés direkt a szájban készül. Ezzel szemben a fogbetét (inlay/onlay) fogorvos által kialakított üregbe, lenyomat alapján fogtechnikai laboratóriumban. Ott a tetszőleges idő alatt kialakított betét hatalmas hőn és nyomáson keményedik meg, így az kivételesen ellenálló és tartós lesz.

Miben más az esztétikai fogászat 6

Tartós-e a fogbetét?

A fogbetét (inlay/onlay) megfelelő szájhigiéné mellett a legtartósabb tömésfajta.

Kinek ajánlható a fogbeültetés?

Az fogbeültetés mindenkinek javasolható, aki elvesztett fogait a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül szeretnék pótoltatni, és kizáró tényező (leromlott általános állapot, vérzékenység, nem elegendő csontállomány) nem áll fenn.

Felnőttként használhatok-e fogszabályzót?

Fogszabályozásra nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttkorban is van lehetőség. Nincsen felső korhatára a fogszabályozásnak.