Fog korona

Gyakran találkozunk, olyan esetekkel, amikor a fog koronája már oly mértékben sérült, hogy azt nem lehet egy egyszerű fog töméssel, sőt fog betéttel sem helyreállítani. Továbbá nagy mértékű alaki vagy színbeli eltérések korrekciójának céljából is készítünk koronát. A korona a fog íny feletti részét teljes egészében beborítja, így tetszőlegesen a kívánt formára és színre alakítható.

Fog korona 3

Hogyan készül el egy korona vagy híd pótlás?

A korona illetve hídpótlás több ülésben készül el. Első alkalommal a fogakat helyi érzéstelenítésben nagy gondossággal elő kell készíteni. Ezt követi a lenyomatvétel valamint a fogszín meghatározása. A következő munkafázis a fogtechnikai laboratóriumban folytatódik, elkészítik a fogpótlás vázát, melyet szükség esetén a fogorvos a páciens szájában ellenőriz. Ha mindent rendben talál, vékony rétegekből felkerül a kerámia leplezés.

A fogorvos a fogak előkészítése során kétféle képen járhat el.

Fog korona 4

Hagyományos előkészítés módszere

A hagyományos módszer szerint a fog koronai részének domborulatait eltávolítják, így biztosítva elegendő helyet a koronának. Az elkészült fogpótlás széle rásimul ugyan a fogra, de ott minden esetben egy lépcső marad, ami elősegíti a lepedék lerakódását. Ez a módszer egyszerűbb ugyan, azonban számtalan hátránnyal jár.

Fog korona 5

Vállas előkészítés módszere

A másik módszer, amikor a fogorvos a fog nyakánál körkörösen egy körülbelül 1- 2 mm szélességű vállat alakít ki az íny szintjében vagy elülső fogak esetében kicsivel az íny alatt. Ebben az esetben a korona felül a kialakított vállra, és a korona illetve a fogállomány átmenet, lépcső képződése nélkül találkozik egymással. A módszer alkalmazása jelentős többletmunkával jár, azonban az így készített fogpótlás esztétikusabb és tartósabb is.

Koronát és hidat különféle anyagokból és módszerrel készíthetünk.

Fog korona 6

Fém vázra égetett kerámia, ún. fémkerámia korona ill. híd

A fogpótlás vázát speciális fém ötvözetből, kobalt. Króm ötvözetből készítik. Erre a vázra égetik rá a tetszőleges színű porcelán leplezést. A fogpótlás a fém váz révén kellően erős, strapabíró, a porcelán leplezés révén szép. Jelenleg Magyarországon a legtöbb fogpótlás ezzel a módszerrel készül.

Fog korona 7

Arany vázra égetett kerámia, ún. aranykerámia korona ill. híd

A fogpótlás vázát speciális arany ötvözetből készítik. Elkészítése a fogorvos és a fogtechnikus részéről nagy pontosságot, így kiemelt figyelmet igényel.

Az arany kiválóan önthető, ezért rendkívül pontosan illeszkedő fogpótlás típus, megfelelő ragasztó alkalmazásával így szinte megbonthatatlan széli záródás alakítható ki a fog és a fogpótlás között.

A felhasznált arany természetes baktériumölő, fertőtlenítő tulajdonsággal rendelkezik. Allergiát gyakorlatilag nem okoz, szövetbarát, ezeknek köszönhetően az ilyen fogpótlás kihordási ideje a leghosszabb, megfelelő szájhigiéné esetén rendkívül hosszú élettartamú.

Fog korona 8

Cirkónium oxid korona és híd

A mai legmodernebb esztétikai fogászat által kínált csúcsminőségű prémium fogpótlások.

Az így készült fogpótlás nem tartalmaz fémet, miden rétege fogszínű. Ez az a fogpótlás típus, amely tökéletesen utánozza saját fogaink rétegeit és természetes átlátszóságát, így ezek a fogpótlások tökéletesen esztétikusak és mindemellett rendkívül tartósak is. Készülhet ezzel a módszerre korona, híd, betét egyaránt.

Fog korona 8

Préselt kerámiából készült korona

Az így készített fogpótlás nem tartalmaz fémet sem más erős vázat, tisztán kerámiából készül. Tökéletesen esztétikus, kisebb terhelhetősége révén, csak az elülső fogakra készítünk ilyen módon koronát.