Csiszolás mentes fogpótlás

A hagyományos fogorvosi gyakorlatban már egy fog hiányát is hidak segítségével pótolják. A hídkészítés során sok esetben épp vagy kissé tömött fogakat kell lecsiszolni és koronákkal ellátni. Egyre gyakoribb és jogos igénye a pácienseknek, hogy foghiányukat a szomszédos, ép fogak csiszolása nélkül pótoljuk. A mai modern anyagok és technológiák segítségével szóló foghiányok esetében erre már van lehetőség.

Kétféle eljárás közül választhatunk

Egy, esetleg két fog hiánya esetén a fogbeültetés mellett, a csiszolás mentes fogpótlás készítése a legkíméletesebb. Mint neve is mutatja a hiányt határoló fogakat nem kell lecsiszolni és nem kell koronákkal beborítani. Ehelyett a hiányt határoló egy-egy fogban speciális formájú, kisméretű üreget alakítunk ki. Ez történhet egy korábbi tömés, esetleg fogszuvasodás üregének átalakításával. Ez esetben egyáltalán nem szükséges épp foganyagot feláldozni. A kialakított üregekről lenyomatot veszünk és a fogpótlás az inlay fogbetéthez hasonlóan, fogtechnikai laboratóriumban készül el. Az üregeket egy- egy esztétikus fogbetét tölti ki, mellyel egyben készítik el a foghiányt pótló pótfogat. Végül, fogorvosa szájba helyezve ellenőrzi az elkészített fogpótlást, és ha mindent rendben talál egy különlegesen erős ragasztóval beragassza.

Előfordul, hogy a hiányt határoló fogak teljesen épek. Ez esetben a szomszédos fogak preparációja nélkül direkt a szájban mintázva is elkészíthető a fogpótlás. Az eljárás teljesen fájdalommentes, hiszen nincs szükség a saját fogak preparációjára. A fogpótlás nem igényli fogtechnikus közreműködését, így az egy ülésben elkészíthető.