Fogbeültetés–Implantáció

Implantáció 1

Nem is olyan régen a fogbeültetés a gazdagok kiváltságának számított, azonban napjainkra a többség számára is elérhetővé vált. A fogbeültetés folyamata optimális esetben kb. fél órát vesz igénybe és minimális megterheléssel jár. A fogbeültetés napjainkban, szinte már rutin beavatkozásnak számít és a fogászat egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. A beavatkozás lényege, hogy a hiányzó fogak helyére műgyökeret (implantátumot) ültetünk be, azért hogy arra fogpótlás készülhessen. Implantáció 2A fogbeültetés a legoptimálisabb megoldás elvesztett fogaink pótlására, mivel így nem szükséges egyetlen fogat sem lecsiszolni ahhoz, hogy fogpótlás készülhessen. A modern implantációs rendszereket alkalmazva a fogbeültetés sikeressége meghaladja a 90 százalékot.

Az általunk használt implantátumok nagy tisztaságú titánból készülnek, így az allergia lehetősége kizárt.

Implantáció 3

Fájdalmas-e a fogbeültetés?

A mai modern módszereket alkalmazva egy fogbeültetés optimális esetben nem jár nagyobb megterheléssel, mint egy fogeltávolítás és kb. fél órát vesz igénybe. Ehhez, azonban megfelelő mennyiségű csontállományra van szükség, ami viszont alapvetően annak függvénye, hogy menyi idő telik el a fogelvesztés és implantáció között, ill. milyen körülmények között veszítjük el fogunkat.

Implantáció 4

Mikor érdemes elvégezni a fogbeültetést?

A fogbeültetést el lehet végezni a fogelvesztést követően vagy, akár a fogeltávolítással egy időben is. Minden képen az, az optimális, ha minél rövidebb idő telik el a fogelvesztés és a fogbeültetés között, mivel a fogágy lassú leépülése következik be, ha hosszú időn keresztül nem pótoljuk az elvesztett fogat. A fogbeültetés sikerét alapvetően a fogágy állapota, ill. a rendelkezésre álló csontmennyiség határozza meg. Ha sokáig várunk a fogbeültetés elvégzésére, az is előfordulhat, hogy az csak csontpótlással egybekötve, vagy egyáltalán nem végezhető el.

Kinek javasolható a fogbeültetés?

Az implantáció mindenkinek javasolható, akiknél kizáró tényező (leromlott általános állapot, vérzékenység, nem elegendő csontállomány…) nem áll fenn.

Melyek az implantációs fogpótlások előnyei?

Sorközi foghiányok esetén a fogpótlás a szomszédos, ép fogak lecsiszolása nélkül készülhet el. Egy hiányzó fog esetén a implantátummal történő fogpótlás alig jelent nagyobb anyagi ráfordítást, mint egy ide készülő hídpótlás.

Nagy kiterjedésű foghiányok esetén lehetőséget tudunk teremteni fix fogpótlás készítésére, illetve teljes foghiány esetén, akár két implantátum segítségével, jól rögzülő fogpótlás készíthető.

Implantáció 5

Mikor lehet fogpótlást készíteni az implantátumra?

A behelyezett implantátumra optimális esetben, akár egy- két héten belül felkerülhet a fogpótlás. Azonban az oldalsó fogak területén, szerencsés megvárni a három- négy hónapos gyógyulási időt.

Tartós-e az implantátum?

Sikeres fogbeültetés követően az implantátum ill. az arra készülő fogpótlás a legtartósabb fogpótlási módszer. Az implantátumot a fogszuvasodás természetesen nem támadja meg, azonban a fogágy betegség hasonló veszélyt jelent az implantátumra nézve, mint saját fogainkra. Ezért nagyon fontos a kiváló szájhigiéné és rendszeresen, évente legalább egy alkalommal megjelenni a kontroll vizsgálatokon.

Implantáció 6

Hogyan zajlik egy fogbeültetés?

A fogbeültetést minden esetben nagyon gondos vizsgálat és tervezés kell, hogy megelőzze. Az implantátumok sokféle hosszúságban és vastagságban állnak rendelkezésre, és ezek közül nagyon precízen kell kiválasztani a megfelelőt, hogy a lehetőség szerinti legnagyobbat válasszuk, ugyanakkor nehogy megsértsük a környező anatómiai képleteket.

Ha kiválasztottuk a megfelelő implantátumot, helyi érzéstelenítésben elvégezzük a beavatkozást. Optimális esetben elegendő egy csupán az implantátum nyaki átmérőjével pontosan megegyező ablakot készíteni az ínyre. Ezen a kevesebb mint öt milliméter átmérőjű ablakon keresztül elvégezhető a fogbeültetés. Nincs szükség varrásra és második műtéte sem, hiszen az implantátum fölött nem zárjuk össze az ínyt, az szorosan körülöleli az implantátum nyaki részét.

Fogbeültetést követően

A fogbeültetést követően két héttel röntgen felvételen ellenőrizzük, hogy az implantátum megfelelően gyógyul-e.

Ahhoz, hogy ezt a kíméletes módszert alkalmazni tudjuk megfelelő mennyiségű csontállományra van szükség. Ezért is nagyon fontos, hogy mielőbb elvégezzük a beavatkozást.

Implantáció 7