Fogbeültetés és 3D tervezés

Fogbeültetés és 3D CT felvétel

Fogbeültetés és 3D tervezés 1

Néhány évvel ezelőtt a fogbeültetések tervezése során a klinikai vizsgálat mellett, a két dimenziós panoráma röntgen felvételek álltak csak rendelkezésünkre. Ugyan a hagyományos CT felvételek léteztek, azonban azok fogászati célú alkalmazása kerülendő volt, a nagyobb röntgensugár terhelés miatt.

 

Fogbeültetés és 3D tervezés 2

A modern fogászati diagnosztika egyik új eszköze a 3D Cone Beam CT. Ezt a készüléket kifejezetten fogászati és szájsebészeti célú felhasználásra tervezték.

A 3D cone beam CT felvételt hasonlóan a panoráma felvételhez, ülő pozícióban készítik és mindössze néhány percig tart. A hagyományos CT felvételekhez képest, elkészítése során a pácienst minimális röntgensugárzás éri. Az elkészült felvételt CD-n kapja meg a páciens, kiértékelését kezelőorvosa végzi számítógép segítségével.

Fogbeültetés és 3D tervezés 3

A 3D cone beam CT felvétel hihetetlen részletgazdagságú és pontos képet szolgáltat, azon milliméteres pontossággal lehetséges méréseket végezni. Segítségével a fogbeültetés virtuálisan "elvégezhető", így előre kiválasztható az ideális méretű implantátum.

Az egyszerű fogbeültetések elvégzéséhez elegendő egy panoráma felvétel, azonban gyakori, hogy ennél pontosabban, három dimenzióban szükséges tájékozódni, így elkerülve a "meglepetéseket".

 

Fogbeültetés és 3D tervezés 4

Mikor javasoljuk a 3D cone beam CT felvétel készítését?

  • Fogbeültetés károsodott fogágy esetén: A fogbeültetés sikeréhez elengedhetetlen a pontos tervezés. Az implantátumot befogadó szövetek háromdimenziós kiterjedését ismernünk kell.
  • Csontpótló műtétek esetén: A 3D cone beam CT felvétel segítségével pontosan megítélhető a csontpótló műtét szükségessége, továbbá annak kiterjedése.
  • Természetesen a 3D cone beam CT felvételek nem csupán a fogbeültetések során lehetnek segítségünkre, hanem bonyolultabb bölcsességfog eltávolítások, kiterjedt gyulladások, állkapocs-ízületi problémák diagnosztizálása során is.