Porcelán héj - kerámia héj - foghéj

Foghéj

A porcelán héjak, vagy egyszerűen csak foghéjak, egyedileg készített vékony rétegek, amelyeket a fogorvos a fogakra ragaszt.

A fogak egyik, leggyakrabban a külső felszínét részben, vagy egészében befedő fogpótlás típus. Leggyakrabban az elülső, frontfogakra készítjük. Nagy előnye a porcelán héjaknak, hogy a fogszövetekkel szemben maximálisan kíméletes.

 

Az elkészítés technikája alapján megkülönböztetünk direkt és indirekt eljárással készült héjakat. A direkt héjakról külön menüpont alatt bővebben olvashat.

 

A porcelán héjakat  kiterjedésük alapján a következő csoportokba soroljuk :

 • részleges porcelán héj: ilyenkor a foghéj a fog külső felszínének csak egy részét borítja. A fog külső felszínének csak egy kisebb részét csúfító rendellenesség, fog fejlődési rendellenesség, pl. fluorózis, tertaciklines elszíneződés okozta foltok korrekciója céljából készítünk részleges porcelán héjat. A fog előkészítése során csak a rendellenességnek megfelelő területen preparálunk, így biztosítva a minimális foganyag veszteséget.
 • teljes porcelán héj: a fog teljes, elülső felszínét beborító porcelán héj típus.
 • csiszolás nélkül készülő porcelán héj: akkor készíthető, ha az esztétikai korrekcióra szoruló fog kissé beljebb helyezkedik el szomszédaihoz képest, így nem szükséges további helyet biztosítani a porcelán héj számára.
 

Milyen esetekben javasolt porcelán héjat készíteni:

 
 • nem vagy nem megfelelően fehéríthető elszíneződések korrekciójára
 • fog fejlődési rendellenességek (pl. fluorózis, tertaciklines elszíneződés, ha fogfehérítésre nem reagál megfelelően)
 • lecsorbult fogkorona kiegészítése
 • túl rövid fogak meghosszabbítása
 • fogak közötti rés (diastema) zárása
 

Hogyan készül az esztétikus porcelán héj

 

Helyi érzéstelenítésben szükség esetén a fogat minimálisan elő kell készíteni, vállat preparálni. Az előkészítés során a legtöbb esetben elegendő csupán 0.5- 1 mm mélységben preparálni.  

A preparációt követően a foglenyomat alapján, fogtechnikai laboratóriumban készül el a héj.

Esztétikai fogászati magánrendelőnkben a fog színének meghatározása a legmodernebb  digitális módszer-rel történik.

Bizonyos esetekben a fog színe nem írható le egy- két színárnyalat megadásával. Fogászati rendelőnkben lehetőség van arra, hogy a páciens jelen legyen, amikor a fogtechnikus kolléga a porcelán héjak végső formáját kialakítja, így biztosítva a tökéletes végeredményt.

 

Milyen anyagokból készítünk foghéjat

 
 • porcelán (kerámia)
 • kompozíciós anyagból
 • cirkónium oxid vázra égetett kerámiából
 

Az elkészült porcelán héjat végül a szájban helyére próbáljuk és amennyiben tökéletesen megfelel a páciens igényeinek, ragasztással rögzítjük a fogon. Természetesen a ragasztás is a fog színével megegyező színű ragasztóval történik.

Az elkészült porcelán héj tökéletesen esztétikus, felszíne és színe hosszú évek múltán sem változik.