Porcelán héj

A porcelánhéjak, vagy egyszerűen csak foghéjak, egyedileg készített vékony rétegek, amelyeket a fogorvos a fogakra ragaszt. Fogfehérítésre nem megfelelően reagáló, valamint kisebb alaki rendellenességgel bíró fogakra készítünk héjat. Nagy előnye a porcelán héjjaknak, hogy foganyag veszteség nélkül, vagy minimális foganyag veszteséggel elkészíthető.

Esztétikus direkt héj

A direkt héj a legkíméletesebb fogpótlás, sok esetben a fogak csiszolása nélkül elkészíthető!

Foghéj

A porcelán héj a fornt fogak elülső felszínére készített vékony pajzsszerű réteg. Hasonlít egy fél koronához, azonban attól lényegesen vékonyabb!

Az egyik az úgynevezett indirekt foghéj készítés, amely fogtechnikus mester közreműködését igényli. A másik módszer a direkt héj, melyet maga a fogorvos készít el közvetlenül a szájban mintázva.

Hogyan készül az esztétikus foghéj

Helyi érzéstelenítésben szükség esetén a fogat minimálisan elő kell készíteni, vállat preparálni. Ezt követően direkt héj esetében fogorvosa az esztétikus tömésekhez hasonlóan különböző apró rétegekből építi fel a fog külső felszínét befedő réteget.

Esztétikailag rendkívül zavaróak voltak a fogak közötti hézagok és a szögletes nagymetsző fogak. A kezelés eredményeképpen a hézagokat megszüntettük, a szögletes nagymetsző fogakat lekerekítettük.

Az indirekt módszer annyiban különbözik, hogy a preparációt követően a foglenyomat alapján, fogtechnikai laboratóriumban készül el a héj. Végül a fogat a ragasztáshoz elő kell készíteni és egy speciális ragasztóanyaggal rögzíteni. Az elkészült restaurátumot ki kell dolgozni, hogy az észrevétlenül illeszkedjen környezetéhez.

Kisebb korrekciók elvégzésére kiválóan alkalmas a direkt héj, míg nagyobb volumenű átalakításokra inkább az indirekt foghéjat ajánljuk. Anyagát tekintve készülhet a foghéj kerámiából és kompozíciós tömőanyagból. Mindkét anyag kiválóan színezhető, természetes átláthatóságának köszönhetően teljesen egyéni fogpótlás készíthető belőlük. A héj felszíne és színe hosszú évek múltán sem változik.