Esztétikus porcelán betét (inlay/onlay)

Gyakran találkozunk olyan, nagy méretű szuvasodásokkal ahol a fog kemény szöveteinek felénél is több hiányzik. Ezekben az esetekben nem elegendő egy egyszerű tömést készíteni, ehelyett fogbetét készítése javasolt. A fogbetét egy olyan különleges "fog tömés", mely a fogorvos által kialakított üregbe készül fogtechnikai laboratóriumban.

Inlay fogbetét

Méretét tekintve hasonlít egy nagyobb fogtömésre, azonban annál lényegesen ellenálóbb anyagból készül és a várható élettartama is magasabb!

Onlay fogbetét

Méretét tekintve nagyob, mint egy fogtömés, a fog rágófelszínét is beborítja, egyfajta átmenetet képez a korona és a fogtömés között!

A fogtechnikai laboratóriumban speciális körülmények között (hatalmas nyomás és hő) készül a porcelán fog betét, így az különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben. Az így készült fogpótlás színében, transzparenciájában tökéletesen hasonló a saját fogak színéhez, ragyogó esztétikai élményt képes nyújtani és mindemellett különösen tartós is.

Az inlay fogbetéthez kialakított üreg.
A beragasztott esztétikus inlay fogbetét.

Hogyan készül el egy esztétikus porcelán betét

Az első alkalommal helyi érzéstelenítésben eltávolítjuk a szuvas fogállományt és kialakításra kerül a fogbetétet befogadó üreg. Az üreg kialakításánál számtalan szempontot kell szem előtt tartani, hogy az könnyen a helyére illeszthető legyen ugyanakkor ne keletkezzen rés sehol a pótlás és az üreg falai között. Ezt követően lenyomatot veszünk és a munka fogtechnikai laboratóriumban folyik tovább, ahol sok apró rétegből készítik el a porcelán betétet. Az egyes rétegek hatalmas hőn és nyomáson keményednek meg. Az utolsó lépés újból a fogorvosi rendelőben zajlik, ahol bepróbáljuk a fogbetétet és ha minden tökéletes beragasztjuk, majd kidolgozzuk. A végeredmény egy tökéletesen esztétikus és tartós porcelán fogbetét.